lauantai 31. joulukuuta 2016

Maukasta ruokavuotta 2017!

Vuoden viimeistä päivää eletään ja päivä on jo jonkin matkaa pidentynyt. Valoa kohti mennään!

Ensi vuoden ruokatrendejä on jo arvuuteltu, mutta enpä lähde niitä spekuloimaan, mitkä ovat tulevan vuoden suosikit niin maailmalla kuin tässä blogissa. Vuoden päästä ollaan jo viisaampia. Tokihan tässäkin blogissa trendejä seurataan ja kokeillaan herkästi uusia herkkuja, mutta pääasiassa syödään sitä mitä kulloinkin huvittaa.

Jotkut postaukset onnistuvat olemaan kiinostavampia kuin toiset. Vuoden 2016 suosituin resepti oli Anssin kekseliäs valkosuklainen vispipuuro. Samettinen ja herkullinen valkosuklaa-mustikkajuustokakku ja nyhtökaurakokeilussa syntyneet burgerit pärjäsivät myös hyvin. Blogin kuusivuotisen uran kaikkien aikojen suosituin resepti on muuten mokkapalat, ne valehtelematta parhaat!




Kiitos kaikille teille lukijoille tästä vuodesta!
Oikein hyvää uutta vuotta!  
Ensi vuonna jatketaan!

Meidän joulu 2016

Vielä vähän fiilistellään mennyttä joulua, kuten uhkasin. Ai miten meni noin niinkuin omasta mielestä? Itse asiassa aika hyvin!

Vaikka joulupöydän antimet ovat meidän pöydässä vuodesta toiseen perinteiset, jotain uutta sain tänä vuonna ympättyä joukkoon. Suurimman osan laatikoista tein itse, kuten bataattilaatikko, perinteinen ja kookoksinen porkkanalaatikko ja jo perinteeksi muodostunut maa-artisokkalaatikko, jonka ohje elää vuodesta toiseen. Samoin kylmäsavulohi savustettiin ihan itse ja nuorisolle tein ensimmäistä kertaa seitankinkkua (onnistui ihan jees). Laatikot ja haudutettu punakaali vain paranivat pakkasessa, jonne ne tein hyvissä ajoin. Itse tehty Ahvenanmaan mustaleipä toimi hyvin kalojen kanssa. Uusi jälkiruokakin pääsi listoille, risalamande, johon uppoaa riisipuuron tähteet. Ihan ähkyyn asti ei silti syöty ja pari päivää joulun jälkeenkin vielä jaksettiin vetää jouluruokaa :D. Kinkkua on vielä pikku pala...

Kinkku oli tänä vuonna reilu kuusi kiloinen juhlakinkku, jota keitettiin miedosti suolatussa vedessä hiljaa poreillen kuusi tuntia (sisälämpö 65 astetta), hetken jäähdytyksen jälkeen se  laitettiin savustumaan pariksi tunniksi, jona aikana sisälämpö ehti kivuta 78 asteeseen. Tämä kokeilu tuotti erittäin maukkaan, rakenteeltaan miellyttävän kinkun! Pinnan ihana savuisuus hiukan hiipui jäähdytyksen jälkeen, joka antaa aihetta uusille kokeiluille; savustusaikaa pitää pidentää. Kinkku ei muuten mennyt ylikypsäksi, vaan oli juuri sopiva. Voi olla, ettei mittari ollut ihan paksuimmassa kohdassa, keskellä. Saattaapi olla, että ihan vuotta ei odotella, vaan kokeillaan kinkun savustusta lähiviikkoina :D.

meidän joulu

joulukinkku

Jos kinkkua voisi sanoa kauniiksi, niin tätä.

keitetty joulukinkku



Tänä vuonna kuusi oli ihan juoppo! Ensimmäisinä päivinä vettä sai lisätä usein; kulutus oli jopa yli kuusi litraa vuorokaudessa!


Ja jos jotain pitää muistaa ensi vuonna, niin toki vähemmälläkin ruualla pärjää! Glögipäärynät jäi tekemättä, onneksi päärynät voi laittaa vaikkapa mehuun. Muistutan myös itseäni, että jouluruusua, vaikka se kuinka ihana onkin, ei kannata ostaa! Se on melkoinen rentukka, eikä kestä hetkeäkään veden puutetta.


Muistutan itseäni myös, että joulukukat kannattaa nostaa viileästä pöytään jo jouluksi, eikä vasta joulun jälkeen, kuten tänä vuonna :D.




 Meidän joulu oli luminen ja vaikka pakkasta ei ole ollut moneen päivään ja eilen satoi vettä, maa on vielä valkoinen. 

perjantai 30. joulukuuta 2016

Risalamande

Riisipuuron tähteet saa näppärästi käytettyä tähän jälkiruokaherkkuun, joka on Tanskassa hyvin suosittu. Tämä maistuu myös niille, jotka eivät niin puurosta välitä. Kirsikkahillon voi hyvin korvata vadelmahillolla. Ja tämä maistuu muulloinkin, kuin jouluna, suosittelen!

Joulu tuli ja meni. Loman kunniaksi pidettiin vähän blogihiljaisuuttakin. Jouluruuista oisi kyllä jokunen sana sanottavana, voipi sitten ensi vuonna tarkistaa, mitä tuli tehtyä. Niin, keitetty joulukinkku, joka vielä savustettiin, onnistui yli odotusten! Ja jouluruuat tekivät hyvin kauppansa, tähteitä ei jäänyt! Ehkäpä mitoitus oli sopiva...

Risalamande

noin 5 dl valmista riisipuuroa
1 dl maitoa
2-3 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1/2-1 dl sokeria
(1/2 l Amaretto-likööriä)
rouhittua mantelia

lisäksi kirsikkahilloa

Notkista jäähtynyt riisipuuro maidolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita kermavaahto puuroon. Tarkista sokeri, lisää tarvittaessa. Mausta jälkiruoka manteliliköörillä. Lisää joukkoon mantelirouhe tai tarjoa se erikseen. 

Risalamande

perjantai 23. joulukuuta 2016

Glögitestin voittaja: puolukkaglögi

Tänä vuonna on taas kattava valikoima erilaisia glögejä. Joitakin on meilläkin maisteltu, ja osa ihan hyviksi havaittu. Yksi osoittautui parhaaksi, nimittäin itse tehty puolukkaglögi!
Glögi on helppo tehdä itsekin, ja silloin voi valita mausteet ja mieleisensä makumaailman. Yhtenä vuonna tein mulled winea, josta tykkäsin tosi paljon. Tämä puolukkaglögi on vielä helpompi toteuttaa.

Keitin hiljalleen kasaan syksyllä tekemääni puolukkamehua, mukaan heitin mieleisiäni mausteita. Glögi onnistuu kaupan mehustakin, mutta jos se on hyvin makeaa, siihen on keittovaiheessa syytä lisätä vettä, muuten syntyy siirappia. Kattila saa porista hiljalleen, silloin mausteet ehtivät antaa makunsa mehuun. Mausteiden määriä ei kannata noudattaa orjallisesti, keittoaika ja oma maku ratkaisee, välillä keitosta kannattaa maistaa. Mausteet antavat makua vielä jäähtyvään liemeenkin. Kaupasta saa myös valmiita glögimausteseoksia, sitäkin voi käyttää, itse nappasin siitä liemeeni pomeranssinkuoren. Ohjeella syntyy glögitiivistettä, jota voi laimentaa vedellä tai lisätä sekaan punaviiniä. Punaviinillä terästetty puolukkaglögi toimii sekä haaleana että lämmitettynä.

Puolukkaglögi

1 l puolukkamehua
muutama kanelitanko
muutama tähtianis
muutama neilikka
pala kuivattua pomeranssin kuorta (tai jauhettua pomeranssin kuorta)
sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

Keittele hiljalleen, kunnes jäljellä on noin 7 dl. Anna jäähtyä. Poista mausteet ja pullota.

puolukkaglögi

Vielä viimeiset siivoukset, niin joulu saa tulla. Kohta nakkaan kinkun kattilaan.

Makoisaa joulua!



keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Pari lahjavinkkiä!

Viime hetken joululahjavinkki: anna hyvä kirja tai pari. Hyviä keittokirjoja ilmestyy koko ajan lisää. Pari niistä on lähellä sydäntä: Mari Moilasen Syötäviä vietäviä ja Santeri Vuosaran ja Ilkka Isotalon Säilö & kokkaa.

Jos et ehdi tehdä ruokalahjoja itse, anna kirja, jossa on niiiin kauniit kuvat ja kivat ideat ruokalahjoihin ja niiden pakkaamiseen. Ja siis ruokalahjan voi tehdä kaupan eväistä myös! Chef Santerin kirjassa on säilöntäohjeita, joita voi toteuttaa myös talvella. Monta kivaa ideaa ja hyviä ruokaoohjeita. Kokeiltu on mm. tyrniporkkanat kuusenkerkkäkinuskilla ja mausteiseen sokeriliemeen säilötyt raparperit karamellivaahdon kera.

Suosittelen näitä kirjoja lämpimästi! Nyt pitää joutua, sillä vielä täytyy käydä vähän työmaallakin, sen jälkeen muutama jouluvalmistelu ja pikku siivoukset kotona, sitten saa joulu tulla.




Ja joo, kuvat on surkeita. Viimeinenkin valo on hävinnyt meidän niin valoisasta keittiöstä, masentaa siinä määrin, että moni hyvä ruoka taitaa jäädä kuvaamatta. Onneksi päivä alkaa taas pidentyä...

torstai 15. joulukuuta 2016

Bataattilaatikko joulupöytään

Bataattilaatikko on herkullinen lisä joulupöytään ja helppo tehdä itse. Kasvikset kypsyvät helposti uunissa ja maku on paljon parempi kuin keitettynä. Täysin kypsänä kasvikset muussaantuvat helposti. Laatikot voi pakastaa ja paistaa juuri ennen h-hetkeä.

Bataattikurpitsalaatikko

2 bataattia
puolikas pieni kurpitsa (esim. Hokkaido)
öljyä, suolaa
2 kananmunaa
1 dl maitoa
suolaa, pippuria, cayennepippuria
muskottipähkinää
Ras el Hanout-mausteseosta (noin 1 tl tai maun mukaan)
pekaanipähkinöitä

Lohko bataatit ja kurpitsa, pirskota päälle öljyä ja hiukan suolaa. Kypsennä 180-200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Kuori hiukan jäähtyneenä. Muussaa kasvikset kulhossa. Lisää maito, kananmunat ja mausteet ja sekoita, maista, lisää mausteita tarvittaessa. Jaa muhennos voideltuihin uunin kestäviin tarjoiluastioihin ja koristele pekaanipähkinöillä. Paista 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.



bataattilaatikko

tiistai 13. joulukuuta 2016

Haudutettu punakaali, helppo ja herkullinen

Helppo ja herkullinen lisä jouluöytään, haudutettu punakaali. Sen voi valmistaa etukäteen ja pakastaa, lämmittäessä se vain paranee. Jos kaipaa jouluisia mausteita, pataan voi heittää tähtianiksen tai pari.

Haudutettu punakaali

kerä punakaalia, reilu kiloinen
1/2 dl öljyä
2 punasipulia
1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1 omena
pätkä purjoa
suolaa, pippuria, cayennepippuria

Suikaloi punakaali kattilaan tai pataan. Suikaloi punasipuli ja omena valmiiksi, samoin purjo. Lorauta öljy kattilaan ja kypsennä kaalia, kunnes se vähän pehmenee ja painuu kasaan. Lisää sipuli, vesi, siirappi ja balsamiviinietikka ja kääntele hetki. Lisää omena ja purjo, mausta noin teelusikallisella suolaa, lisää pippuria ja cayennepippuria. Hauduta hiljalleen noin tunti. Tarkista suola.

Haudutettu punakaali


sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Täytetty avokado

Täytetty avokado, retroruoka, on tehnyt uuden paluun! Tämä resepti sopii hyvin vaikka Itsenäisyyspäivän aterialle, alkuruuaksi tai noutopöytään. Perinteinen savolainen talkkuna toimii avokadon kanssa paremmin kuin hyvin!

Viime viikonloppun tuli taas käytyä perinteisillä joulumessuilla. Eniten meitä siellä kiinnostaa kaikki ruokatarjonta, mausteet, juustot jne. Kolme vuotta vanhaa parmesania ostetaan aina Italian pojilta, on se vaan niin hyvää! Vaikka hinta kyllä jo vähän kirpaisee, se on kallistunut vuosi vuodelta. Tänä vuonna oli Kurkikylän savolaesta talakkunoo myytävänä ja maistiaisina. Olen ollut vähän nihkeä tuon talkkunan suhteen, enkä ole erikoisemmin välittänyt talkkunahyveestä; marjarahkakermajälkiruuasta, johon on lisätty talkkunaa. Sitä sai toistuvasti eräässä työpaikassani vuosia sitten. Mutta tämä rouheinen talkkuna, lämpimänä puurona kunnon voinokareen kanssa, sehän oli oikein hyvää! Niinpä pari pussillista lähti mukaan, ja päässä syntyi jos jonkinlaista ideaa.

Savolainen talkkuna on ohraa, jota on ensin paistettu ja kuulemma kolmeen kertaan keitetty. Se on siis kypsää, ja sopii sellaisenaan vaikkapa jugurtin sekaan. Ihan kotimaista superruokaa siis. Talkkunaa saa jauhoina tai tällaisena vähän karkeampana. Puuro valmistuu helposti, kiehuvaan veteen lisätään talkkuna ja suola, virta katkaistaan ja puuro jätetään hautumaan. Helppoa!
Talkkunasta enemmän täällä, muualla Suomessa käytetään muitakin viljoja ja ainesosia. Talkkunassa on omintakeinen maku, varmaankin tuosta paistamisesta tai kuivaamisesta johtuen. Ulkonäkö muistuttaa rouhittua tattaria, siksi talkkuna meinaa taipua suussa aina tattariksi. Tattari- tai ohrahelmiohjeita kannattaakin kokeilla tattarista, tai jos tattaria ei ole saatavissa, noilla edellä mainituilla voi korvata tämän ohjeen talkkunan. Kun jättää smetanan pois, tai korvaa kasvisvalmisteella ja pekonin tilalle rouhii (suola)pähkinöitä, saapi ihan vegaanisen alkupalan.


Täytetty avokado
kahdelle

1 kypsä avokado
talkkunapuuroa pari dl, vaihtoehtoisesti kypsennettyä tattaria tai ohrahelmiä
suolaa, pippuria, cayennepippuria, tilkka balsamiviinietikkaa
1 sitruuna
smetanaa
paketti pekonia tai rouhittua (suola)pähkinää
granaattiomena

Levitä pekonisiivut uunipellille leivinpaperin päälle ja laita pelti uuniin. Kytke uuni 180-200 asteeseen ja kypsennä, kunnes pekonit ovat rapsakoita, noin 20 minuuttia. Nosta talouspaperin päälle valumaan.
Halkaise avokado, poista kivi ja laita puolikkaat tarjoilulautasille, ripottele päälle suolaa, pippuria ja sitruunan mehua. Mausta talkkunapuuro (tai ohra tai tattari) suolalla, pippurilla ja tilkalla balsamiviinietikkaa. Nosta puuroa avokadon puolikkaalle ja päälle teelusikallinen smetanaa. Ripottele päälle pekonisilppua, tai pähkinärouhetta, granaattiomenan siemeniä ja tilkka granaattiomenan mehua ja rouhi päälle vielä mustapippuria.

täytetty avokado

Talkkunalla täytetty avokado oli ihanaa! 


Tein kaksi virhettä tämän herkun suhteen!


Virhe nro 1: talkkuna näyttää tosi valjulta tässä ympäristössä!
Virhe nro 2: ostin vain yhden yhden avokadon, oli niin hyvää, että olisin syönyt lisää!